21. mar, 2018

11 Oktober 2017

Motion till kommunfullmäktige

Laholms kommun

 

 Tiggeri, är något som vi inte skall ha på våra gator och torg, där mäniskor tvingas till att tigga åt ligor som agerar över hela Europa.

 

Och lögnen, om att tiggeriet inte skulle var organiserat sprack när Uppdrag granskning visade programmet lyckolandet.

Där man kartlagt hur internationella ligor utnyttjar tiggare till att tigga ihop pengar till dem, samt i spåren av tiggeriet även förekommer annan brottslighet som prostitution, stölder och rån.

 

Vi har tidigare fått en annan bild av tiggeriet i Sverige, där myndigheter som polisen, socialtjänsten och en del andra organisationer fört oss bakom ljuset och, påstått att tiggeriet inte är organiserat .

 

Nu är det inte bara Eu migranter som tigger här i Laholm, nu finns det även svenskar som har fått för vana att gå omkring och tigga, och det är allvarligt om tiggeri blir ett accepterat beteende på gator och torg.

 

Jag har tidigare varit skeptisk till ett förbud mot tiggeri, men har nu blivit överbevisad om att det tiggeri, som förekommer är förknippat med organiserad grov brottslighet, och för att bekämpa denna är ett förbud ett led i detta.

 

Det verkar som att ett nationellt tiggeriförbud är på väg, men det kan ta lång tid innan en sådan lag antas av riksdagen, och under tiden frodas denna organiserade brottslighet. Därför är det bra om olika kommuner fattar beslut om lokala tiggeriförbud, för det trycker på regering och riksdag att agera.

 

 

Därför förslår Laholmspartiet

 

  1. Att, kommunfullmäktige beslutar, att i lokala ordningsföreskrifter införa ett förbud om att allt tiggeri på offentlig plats inom Laholms kommun är förbjudet.

 

  1.  Att, på privat plats är det markägaren som bestämmer om det får förekomma tiggeri.

 

 

  1.  Att, organisationer som har tillstånd att bedriva insamlingar undantas från förbudet. 

 

 

 

Laholm den 11 oktober 2017

 

 

………………………………………………

       Bertil Johansson